Ijpos  

Spoed?

Bel 020-8950315

Bereikbaar tussen 08:00 - 20:00

Man uit Velsen deed zich voor als goed doel, cybercrime slachtoffers maakten meer dan 1 miljoen over

De politie heeft dinsdag 11 mei 2021 een 32-jarige man uit Velsen en een 27-jarige vrouw uit Diemen aangehouden op verdenking van witwassen en cybercrime. Zij deden zich voor als een goed doel en ontvingen zo ruim 1 miljoen euro, die eigenlijk bedoeld was voor een stichting.

In oktober 2019 ontving de recherche een aangifte van een stichting die zich bezighoudt met goede doelen. Uit politie-onderzoek blijkt dat donateurs van de stichting een bedrag van gezamenlijk meer dan 1 miljoen euro naar een verkeerd rekeningnummer over hebben gemaakt, onder valse voorwendselen.

De twee verdachten beheerden deze rekening en gebruikten een deel van het ontvangen bedrag voor de aankoop van luxe voertuigen. Bij één van de twee verdachten werden luxe goederen en een luxe personenauto in beslag genomen.

De twee verdachten deden zich voor als de stichting door een nepfactuur te versturen naar donateurs. De nietsvermoedende donateurs maakten vervolgens het bedrag over, niet wetende dat het een valse factuur betrof. De stichting in kwestie heeft de schenkingen nooit ontvangen.