Ijpos  

Spoed?

Bel 020-8950315

Bereikbaar tussen 08:00 - 20:00

Cybercrime enorm gestegen in 2021

Uit onderzoek van het RPC is gebleken dat er in 2021 wederom een flinke toename in het aantal aangiftes en meldingen van cybercrime zijn geweest. Dat cybercrime een “populaire” methode van criminaliteit is, dat was al bekend. De Corona-jaren hebben daar nog eens flink aan bijgedragen.

Ongelukkig genoeg lijkt de stijgende lijn in 2022 door te zetten. Criminelen, die eerder niet met cybercrime bezig waren, lijken steeds meer te ontdekken hoe eenvoudig het gaat. Via het Darkweb zijn kant-en-klare hack-pakketten te koop, compleet met helpdesk en niet-goed-geld-terug garantie.

Stijging van 30% ten opzichte van 2020

In 2021 zijn er maar liefst 30% meer meldingen van cybercrime gedaan ten opzichte van 2020. Het aantal meldingen van cybercrime neemt overigens al een aantal jaren flink toe, dus deze stijging is niet geheel onverwacht.

Schade in Euro’s

In 2021 is de schatting dat er ongeveer €12 miljoen is buitgemaakt. Ten opzichte van 2020 is dat een stijging van zo’n 55%. Koploper hierbij is fraude met bankgegevens en/of internetbankieren. Daarmee is naar schatting zo’n €7,5 miljoen buitgemaakt in 2021. Twee andere vormen van cybercriminaliteit waar veel financiële schade mee is aangericht zijn de diefstal van cryptomunten en beleggingsfraude. Ondanks dat het aantal meldingen van deze twee vormen vrij laag is, zijn de bedragen dat absoluut niet. De schatting is dat deze twee vormen een schadebedrag van ongeveer €2,5 miljoen hebben veroorzaakt in 2021. Bij helpdeskfraude zijn de slachtoffers vaak 60+. Bij vriend-in-nood fraude en misbruik van accounts voor bestellingen zijn het vaak jongeren en vrouwen. Het valt op dat er een stijging is in het aantal meldingen van cybercrime door 60+ers, terwijl dat bij de millenials en Generatie X juist is afgenomen.

Particulier vs. bedrijfsleven

Veruit het merendeel van de slachtoffers zijn particulieren. Het lijkt alsof particulieren de meeste schade lijden, echter de schade bij het bedrijfsleven kan zomaar veel hoger zijn. Het is bijkans niet te achterhalen of bedrijven minder snel aangifte doen van cybercrime incidenten dan particulieren, laat staan om dat cijfermatig te kunnen achterhalen of te kunnen bepalen waar dat aan ligt. Onderzoek hiernaar is nodig.

Jezelf weren tegen cybercrime

Een heel arsenaal aan softwarepakketten kopen of angstig worden is niet nodig. Stel jezelf de vraag “waarom gedraag ik mij anders op de digitale snelweg dan in het echte verkeer waar net zo veel risico’s zijn”. Zorg voor een goede virusscanner, schakel een ICT’er in en klik niet zomaar op een link. Daarnaast is voor de meeste internetgebruikers de aanschaf van een goede passwordmanager een prima wapen tegen hacken.  Wil jij, als ondernemer, leren over hoe je jezelf het beste kunt bewapenen tegen cybercriminelen? Meld je dan aan voor een van onze gratis online cybercrime trainingen. Je krijgt een kijkje op het darkweb en leert over de manier van werken van hackers, maar nog veel belangrijker; je krijgt praktische tips over hoe je voorkomt slachtoffer te worden. Aanmelden kan op onze cybercrime pagina.

 

Bent u benieuwd naar het aantal cyber aanvallen die live gebeuren? Neemt u hier een kijkje en schrik niet.